Sherry

Sherry @ The Green Man ....... If I had a thousand sons, the first human principle I would teach them

would be to forswear thin potations and dedicate themselves to sherry

(Shakespeare, Henry IV, part II)The Green Man biedt naast een 700-tal single malt whisky's ook interessante en lekkere sherrywijnen aan : een ware smaakontdekking !


Alle basiswijnen zijn droog, de most is immers volledig uitgegist. Meer of minder zoete sherry wordt verkregen door het blenden in een later stadium met pedro ximénez en/of moscatel, welke tot zoete wijnen werden gevinifieerd.


In de basiswijnen kunnen we 2 hoofdgroepen onderscheiden: fino en oloroso. Deze hebben op hun beurt nog een aantal subgroepen.


􏰀 manzanilla (=kamille): is de lichtste onder de fino’s. De wijn wordt geproduceerd in Sanlucar de Barrameda. In de bodegas van Sanlucar ontwikkelen de wijnen zich tot een bleke, uiterst delicate en beendroge sherry. Heel karakteristiek is, behalve het soms wat ziltige aroma, de enigszins kruidige bitterheid in de afdronk. Naarmate de wijn oudert en de flor aan kracht verliest kan de wijn zich ontwikkelen tot een manzanilla pasada (te vergelijken met een fino amontillado)


􏰀 fino : is na de manzanilla de meest elegante wijn. Deze strokleurige sherry met een indringend en geurig aroma, heeft een alcoholpercentage tussen 15,5 en 17,5 procent. De smaak en geur doen denken aan amandel. Naarmate de beste fino’s ouderen wor- den palmas toegekend (dos palmas, tres palmas en cuatro palmas)


􏰀 amontillado : een fino kan zich, als hij niet geregeld wordt ververst, of door lange rij- ping, zich geleidelijk ontwikkelen tot een amontillado. Niet elke fino haalt deze vorm van perfectie en bovendien kost het tijd. Pas na een jaar of 8 kan er gesproken worden van een amontillado. De wijnen hebben een zeer indringend aroma, meer body en een hoger alcoholgehalte (rond de 18 procent) dan de fino. De wijnen zijn amberkleurig en worden bij oudering nog donkerder.


􏰀 oloroso (= geurig) : is, zoals de naam reeds aangeeft, zeer aromatisch, maar heeft een minder indringende geur dan een fino of amontillado. De oloroso’s hebben echter meer body en vinositeit. Hoewel ze van nature droog zijn, maken ze in de aandronk een vet- te, wat zoete, fluwelige indruk. Ze zijn donkerder van kleur dan een amontillado. Het al- coholgehalte is doorgaans tussen de 18 en 20 procent en dit neemt toe naarmate de leeftijd hoger wordt.


􏰀 palo cortado : is één van die spelingen van de natuur, die de wijn uiterst kostbaar maakt. Sinds de phylloxera Zuid-Spanje heeft aangedaan komt de palo cortado nog zelden voor en ook de moderne vinificatietechnieken hebben zich tegen dit sherrytype gekeerd. Evenals de oloroso heeft de palo cortado (cortado betekent versneden) geen of onvoldoende florgroei. In de smaak en kleur zijn er daarom duidelijk overeenkom- sten, maar dan houdt elke gelijkenis op. Het is een olorosowijn met de kenmerken van een amontillado, diep, indringend en intens verfijnd. Het alcoholgehalte varieert van 17,5 tot 23 procent. Afhankelijk van de leeftijd wordt deze sherry onderverdeeld in palo cortado, dos cortados, tres cortados en cuatro cortados.


Met de basiswijnen en de secundaire wijnen (pedro ximénez en moscatel) kan een sherryhuis alle kanten uit. Het hele gamma aan medium dry, medium en cream sherry's kan door blenden bekomen worden.


Je kunt dus alle types los of tegen elkaar proeven, met sherry van verschillende bodegas. Raadpleeg ook onze agenda's en ons soms éénmalige aanbod, proeverijen of andere tastings. Of volg ons langs Facebook.  In ieder geval : altijd welkom, bij goed en bij slecht weer, op een boogscheut van de zee !!


Come, sit and enjoy !


Advies op maat


Voor mensen en groepen die willen reizen naar de Keltische gebieden in Schotland, Ierland en Wales. Kom gerust eens langs bij The Green Man : we helpen je je weg zoeken, denken mee over aangepaste wegen en mogelijkheden om je reis minstens interessant te maken !   Dromen dus over de Highlands, wandelen over the West Highland Way of spannende ontdekkingstochten aan de westkust van Ierland of Schotland .. En waarom niet meteen iets proeven ? Kwestie in de sfeer te komen natuurlijk ...

Whisky  en ander lekkers


The Green Man wil whisky op een leuke wijze toegankelijk maken voor jou. Daarom  kan je deelnemen aan whiskytastings op maat  of gewoon iets komen proeven :  van introductie op het single malt verhaal tot diep-in-de-whiskyverhalen, van beginners tot gevorderden.


Je kan ook terecht voor een lekkere thee of een prima sherry : voor velen een onbekende wereld. Je kan ook gewoon eens een uurtje komen lezen, in ieder geval : vriendelijke onthaal, een leuke babbel en iets lekkers : daar gaat het om .. wees welkom en hopelijk zal je je thuis voelen !